Во интервју за Lokalno, Blagica Beba Petreski зборува за тековни економски теми.
⚠Втората причина за овој наплив на барања за повисоки примања е секако одлуката на #Уставниот суд – и последователниот #молк од страна на Владата – со која се одмрзнаа зголемувањата на платите на избраните и именуваните лица, што доведе до нивен кумулативен раст од 78%. Во моментов не навлегувам во тоа дали одредено ниво на плата е соодветно на тежината на работата и #одговорностите на еден министер, меѓутоа за таков нагол скок на платите просто не беше ни време ни место. Како Finance Think, како и други разумни гласови во општеството, ја повикавме Владата да изнајде #итен и неодложен механизам за воспоставување на првобитната состојба и да отвори #дијалог во рамки на кој ќе се дојде до прифатливо решение за разумен пораст на платите на функционерите.
Повеќе: https://lokalno.mk/petreski-rast-na-penzii-koj-izleguva-nadvor-od-zakonskoto-usoglasuvanje-na-dolg-rok-mozhe-da-ja-zgolemi-granicata-za-penzioniranje/

Recommended Posts