ЕКОНОМСКИ ТИМ

Тимот на Finance Think е составен од истакнати и признаени економисти, со тематско економско образование и професионално искуство, како и подготвеност да понудат квалитетни истражувања, критика и препораки до носителите на економските политики.

Д-р Благица Петрески

Главен економист (Извршен директор)

Благица е Ко-основач, Главен економист (Извршен директор) на Finance Think и претседава со Управниот одбор. Нејзините истражувачки интереси вклучуваат палета од развојни теми како сиромаштија, невработеност, родова нееднаквост, како и продуктивност и конкурентност на фирми. Таа е посветен застапувач за поефективни економски политики и е активно вклучена во обликување на јавната дебата за економски прашања во земјата и регионот. Благица е доцент при Универзитетот Американ Колеџ Скопје, кадешто предава Јавни економски политики. Таа има докторат на економски науки од Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, за чии цели истражуваше и на ЦЕРГЕ-ЕИ во Прага и на Словачката Академија на Науките. Таа е и алумни на Инцијативата за млади трансатлантски иновациски лидери. Благица ја доби Наградата за млад истражувач на годината доделена од Народната банка на Северна Македонија, како и Наградата за најдобар труд во областа на ризици и осигурување од Агенцијата за супервизија на осигурувањето. Благица има богат публикувачки запис, што вклучува 9 труда во реномирани рецензирани списанија листирани на Web of Science.

Д-р Деспина Туманоска

Програмски координатор

Деспина е Ко-основач, член на Управниот одбор и Програмски координатор во Finance Think. Нејзните истражувачки интереси вклучуваат прашања како макроекономски политики, невработеност, секторски економски политики, применета економетрија и слично. Деспина е активно вклучена во јавната дебата за актуелни економски теми. Таа е доктор на економски науки и магистер по финансии од Универзитетот Американ Колеџ Скопје и дипломец по финансиски менаџмент од Универзитетот Св. Кирил и Методиј Скопје. Во 2012 година ја доби Годишната награда за млад истражувач доделена од Народната банка на Република  Северна Македонија. Деспина е активен научен публикувач, што вклучува 5 труда објавени во списанија индексирани на Web of Science.

Д-р Бојан Србиноски

Економски аналитичар II

Бојан е виш Економски аналитичар во Finance Think. Тој докторираше во областа на финансиите од Универзитетот Карло Катанео (LIUC), Италија. Неговиот фокус на истражување се теми поврзани со финансиските институции и пазари и однесувањето на корисниците на финансиски услуги. Бојан ја доби Наградата за најдобар труд од областа на ризици и осигурување од Агенцијата за супервизија на осигурувањето (2020) и награда за млад истражувач на годината доделена од Асоцијацијата за ризици и осигурување на Азиско-пацифичкиот регион (APRIA 2019). Бојан работеше како асистент на Универзитетот Св. Климент Охридски. Тој беше стипендист на Турската влада на Универзитетот Докуз Ејлул, Турција, визитинг истражувач на Државниот универзитет во Флорида од САД и добитник на награда за студиски престој во Розета Институтот-Сиднеј, Австралија. Има познавања за анализи при користење на различни економетриски пакети (R, SAS, STATA, EVIEWS, PYTHON) и анализи на комплексни мрежи (PAJEK).

Бојана Ѓуроска
Специјалист за визуелизации и јавен имиџ

Бојана Ѓуроска е Специјалист за визуелизации и јавен имиџ во Finance Think. Има диплома за индустриски дизајн од Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје. Таа е вешта во користење различни софтвери како InDesign, Illustrator, Acrobat и Dreamweaver. Други области од нејзиниот интерес вклучуваат фотографија и видеографија.

М-р Сандра Соколенко-Тодороска

Организациско-административен соработник

Сандра Соколенко Тодороска е Организациско-административен соработник во Finance Think. Таа е магистер по правни науки од Универзитетот Американ Колеџ Скопје, а дипломираше на Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје. Во помал дел од своето време, таа работи и на прибирање примарни податоци од области кои вклучуваат прашања како макроекономски политики, социјална заштита, здравствена заштита, образование, невработеност и слично.

Следната е листа од постојани соработници на Finance Think

Д-р Марјан Петрески

Стратегиски советник

Марјан е Ко-основач и Стратегиски советник на Finance Think. Тој е редовен професор по економија на Универзитетот Американ колеџ Скопје и неизвршен член на Советот на Народната банка на Република Северна Македонија. Тој има докторат од Универзитетот Стафордшир, Велика Британија. Неговиот фокус на истражување се теми од монетарна политика, економски развој и пазар на труд, сите со силен фокус врз економиите во транзиција. Публикуваше нашироко во меѓународни списанија со рецензија (34 труда во списанија индексирани на Web of Science). За своето истражување, тој доби бројни домашни и меѓународни награди. 

Марјан е Стипендист за кариерна интеграција на ЦЕРГЕ-ЕИ во Прага (2012-2015; 2021-денес), Вејзер стипендист на Универзитетот во Мичиген, САД (2019), визитинг истражувач на Универзитетот де ла Република, Уругвај (2016), Универзитетот Хитотсубаши, Јапонија (2016), Универзитетот од Јуваскула, Финска (2021), додека во моментот има улога на Соработник за истражување на Партнерството за економски политики, Канада. Тој опширно работи на развојната агенда ширум светот во широка географска покриеност на економиите во развој, особено – покрај Северна Македонија: Косово, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Грузија, Ерменија, Казахстан, Туркменистан, Палестина, Бенин, Мали, Гана и Нигерија. Тој е длабоко ангажиран во дијалогот за политиките и јавната дебата во земјата и регионот на Западен Балкан.

Д-р Ана Томовска-Мисоска

Соработник за образовна политика

Ана е професор на Универзитетот Американ Kолеџ Скопје. Докторирала на Факултетот за образование, Универзитетот Квинс во Белфаст. Нејзините професионални ангажмани вклучуваат голем број истражувачки проекти во Северна Ирска и Република Северна Македонија. Нејзината работа е концентрирана на образовните реформи, истражување на градење идентитет, како и на претприемачки намери, организациска култура, управување со човечки ресурси и однесување на потрошувачите. Таа присуствувала на голем број национални и меѓународни конференции и објавувала во реномирани академски списанија. Таа е постојан соработник на Finance Think за образовни прашања и политики.

Десанка Димитрова

Соработник за анализа на податоци

Десанка Димитрова бешe Помлад економски аналитичар во Finance Think во периодот април 2020 – мај 2021, по што премина во хонорарен соработник. Таа е дипломиран економист од Универзитетот Св. Климент Охридски – Битола. За време на додипломските студии, таа беше активен член во младинската организација АИЕСЕК и студент на размена во Универзитетот во Ополе, Полска, каде работеше на истражувања од областа на меѓународната економија. Десанка има афинитети кон статистиката и економските модели.