Finance Think во насловната сторија на Капитал Во Cover story на неделникот Капитал, нашите видувања за петтиот пакет економски мерки. Повеќе во статијата на Александар… Прочитај повеќе Finance Think придонесе со поглавје во Зборник од ЕТФ Нашата работа ја предвидува секторската и професионалната побарувачка на работна сила во следната деценија, во рамките на публикацијата за… Прочитај повеќе Успешно заврши третиот од серијата вебинари за #ДржавнаПомош Темата на вебинарот беше „Поим за државна помош и усогласеност на македонското законодавство со EU Acquis“ со нашата Десанка… Прочитај повеќе Нашиот МК-МОД стана дел од колекцијата на вакви модели ширум светот Колекцијата ја води и ажурира Центарот за микросимулација и анализа на политики од Обединетото Кралство.MK-МОД е дел…
Прочитај повеќе
ФТ Став бр. 50 за петтиот пакет економски мерки на Владата поврзани со Ковид-19 Линк: bit.ly/2ZosSHo Прочитај повеќе Finance Think се појави во Global Finance Magazine Во анализа на странските инвестиции и извозот од реномираниот светски магазин Global Finance Magazine, нашата Благица Петрески зборува на… Прочитај повеќе Finance Think придонесе кон публикација на Аспен Институт Како влијаеше КОВИД-19 врз економијата во земјава? Кои работници и сектори беа најмногу загрозени? Како пандемијата ќе влијае… Прочитај повеќе Научен труд во меѓународно списание Научниот труд на нашите Благица Петрески и Деспина Туманоска и членот на Советодавниот борд Хорхе Давалос, кој неодамна беше… Прочитај повеќе Успешно заврши вториот од серијата вебинари за државна помош Вебинарот го одржа г-а Ружица Гело, консултант за ЕУ преговори од Хрватска. Видеото е достапно преку нашиот ФБ канал. Прочитај повеќе Finance Think е дел од Aspen Berlin Policy Hub за тинк тенкови од Западниот Балкан На 11 февруари 2021, Аспен организира дискусија на тркалезна маса на тема „Процесот на пристапување во ЕУ: Клуч за… Прочитај повеќе

ФТ ВО МЕДИУМИТЕ

НАШАТА ВИЗИЈА

Да поттикнеме економско размислување за подобра благосостојба утре.

НАШАТА МИСИЈА

Да го подобриме влијанието на економските, социјалните и развојните трендови и политики врз граѓаните во Северна Македонија и регионот на Западниот Балкан, преку истражувања, застапување базирано на докази и водено од податоци, и поттикнување критичка дебата за демократските и економските процеси.

BLOG WATCH

A Fistful of Denars

Блог на слободоумната економска мисла

Економски разговори

Информиран поглед

ПУБЛИКАЦИИ

Напис во компендиум: Македонскиот пазар на труд во ќорсокак: Предвидување на побарувачката на трудот според сектор и занимање. Во: А. Фетси, У. Бардак и Ф. Росо (Ред.) Променливи вештини за променлив свет: Разбирање на побарувачката на вештини во соседните земји на ЕУ. Збирка статии на ЕТФ. Торино: Европска фондација за обука, стр.83-97.

Бриф за политиките бр. 47: Кои се потенцијалите на извозно-ориентираните компании и како владата може да го стимулира искористувањето на потенцијалите по Ковид-19?

Труд во зборник: „Преглед на постојните докази за социо-економскиот ефект на Ковид-19 во Северна Македонија“

Труд во списание: Младинска подвработеност во Западен Балкан: мултидимензионален пристап, 59(1), стр.25-50

Бриф за политиките бр. 46: Земјоделските работници – тивка жртва на пандемијата?

Бриф за политиките бр. 45: Што ги прави извозниците ранливи во време на кризата со Ковид-19?

Студија за политиките 33: Потенцијалот на извозно-ориентираните компании да придонесат за економското закрепнување по Ковид-19 во Северна Македонија

ВЕБ РЕСУРСИ

ДОНАТОРИ

ПАРТНЕРИ