Меморандум со Комфи Ангел за пилотирање мерки за продуктивноста

⚙️📈Золемувањето на продуктивноста е клучна за поттикнување на конкурентноста.
✍️Со бизнис секторот ќе работиме на идентификација на мерки кои придонесуваат за поголема продуктивност, а преку импакт евалуација, ќе мериме кои мерки даваат резултат.
🤝Заедно со Comfy Angel ќе пилотираме мерки, кои треба да ја поттикнат продуктивноста. За таа цел потпишавме меморандум за соработка.
🎯Целта на оваа акција е да ги поттикне и да им овозможи на жените да го достигнат својот целосен потенцијал на пазарот на трудот, со посебен фокус на продуктивноста. British Embassy Skopje

Дебатен клуб на тема продуктивност со бизнис секторот во Прилеп

🗣Дебатен клуб на тема продуктивност и како да се поттикне истата, со бизнис секторот во Прилеп.
📊📇Во претстојниот период, задно ќе работиме на имплементација и мерење на мерки кои имаат потенцијал да ја поттикнат продуктивноста, со фокус на продуктивноста на жените.
Учествуваа 20 претставници од најзначајните компании од Прилеп, од домашните и странските инвеститори од различни сектори.
Поддршка добивме и од Градоначалникот на Општина Прилеп Борче Јовчески и Rotary Club Prilep

Finance Think на Форумот за граѓанско општество за Западен Балкан и Турција во Белград

🇲🇰 Форумот за граѓанско општество за Западен Балкан и Турција, се одржува од 11 до 13 јуни во Белград, Србија, поддржан од EU TACSO и DG NEAR.
Овој форум им овозможува на граѓанските организации да се вмрежуваат и да дискутираат за клучни прашања. Овогодинешниот фокус беше на обновениот интерес за проширувањето на ЕУ 🌍, со дискусии за Планот за раст на Западен Балкан 📈 и разни други теми.
Благица Петрески од Finance Think дискутираше за #Планот за раст, отсуството на консултации и потребата од правилно планирање и следење.

Нашите скорешни наоди за фискалниот простор во подкастот „Каде се парите?“

📍 Дали енергетската криза и борбата со инфлацијата ја остави празна државната каса?
📍 Дали ако имаме нова криза ќе имаме пари за да се справиме со неа?
📍 Дали субвенциите за електрична енергија и за земјоделство се пари фрлени во ветер? Каде погрешивме? А, како да не погрешиме во иднина?
📍 Кои мерки да се преземат што по брзо да се надминат последиците од кризите?
📍 Дали се зголеми сиромаштијата?
Одговорите ги дава нашата Благица Петрески во подкастот „Каде се парите?“ со Горан Теменугов.
https://www.youtube.com/watch?v=RXJGjubDseQ