Ковид-19 и економијата

Оваа страница ги прикажува нашите активности за оценка на ефектите од коронавирусот Ковид-19 за економијата.

*

Анкета за оценка на влијанието на Ковид-19 врз граѓаните и микробизнисите

*

Студии за политиките

Студија за политиките 30

Социјалните и економските ефекти од ковид-19 врз децата во Северна Македонија: Брза анализа и препораки за политиката

Автори: Марјан Петрески, Благица Петрески, Ана Томовска Мисоска, Маја Геровска Митев, Маја Парнарџиева Змејкова, Владимир Димковски, Николас Морган

*

 

Брифови за политиките и други публикации

Бриф за политиките бр. 43

Колку Ковид-19 ќе ја зголеми сиромаштијата во Северна Македонија?

Бриф за политиките бр. 41

Дали беше неопходна финансиската поддршка на фирмите за задржување на работните места во време на Ковид-19?

Бриф за политиките бр. 39

За справување со економските ефекти од Ковид-19 – мерки кои ги балансираат ликвидносните потреби на компаниите и државата

Квалитет на живот 3: “Економските ефекти од корона-кризата“

*

ФТ Ставови

ФТ Став бр. 46 за сите економски мерки на Владата сврзани со Ковид-19

ФТ Став бр. 45 за овозможување владина помош во услови на отпуштање работници

ФТ Став бр. 44 за очекуваната економска рецесија и проекција на падот на БДП

ФТ Став бр. 43 за навремени мерки за спас на економската активност

*

ФТ Коментари

ФТ Коментар бр. 28 на ребалансот за Буџет на Северна Македонија за 2020 година (предизвикан од корона-кризата)

*

Блогови и интервјуа

Што потоа?

Интервју на тековни економски теми и најава за резултати од анкета – Утрински брифинг

Интервју за оценката на ефектите од владините мерки за задржување на работните места – Агенда 35

Интервју за економските ефекти од Ковид-19 и владините мерки – Радио Слободна Европа

ИНТЕРВЈУ Благица Петрески: Извозните компании ќе бидат клучни во посткризниот период

*

Инфографикони

Ковид-19 и економијата

*

Цитати од познати економисти и други личности

Кликнете врз сликата за пристап до целиот албум

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress